Magie van licht, vuur en theater

We nemen je mee voor een avondwandeling over het historische Bolwerk waar je langs bakens van licht en vuur wordt verrast door nationale en internationale straattheateracts. Het parcours is één grote belevenis voor jong en oud. Wonderlicht overvalt, verwondert en inspireert.

De magische theaterwandeling is voor jong en oud, begint elk kwartier en leidt je door het historische stadspark. Een prachtige route aangelicht door vuurbomen, vuurkorven, fakkels en zoveel meer! Plots beland je middenin een theatervoorstelling zonder dat je op de tribune hebt plaatsgenomen. De route eindigt weer op het Canadaplein maar niet nadat je nog eenmaal verrast bent door een sfeervol verlichte Grote Kerk waar je aan kunt schuiven voor een goed gevulde kop soep met boerenbrood!

Het Festivalhart is op het Canadaplein. Daar vind je, beschut door een bedoeïenentent, gezellige zithoekjes, akoestische muziek, sprekers en dichters. Ga lekker zitten bij de vuurplaats met een marshmallow of een glas glühwein.

Programma

Programmering door TAQA Theater De Vest i.s.m. HH Producties

Tip van de sluier 1

Theater Altrego uit Duitsland met Otto Baron von Tounix; een echte sportman en een soort ‘Flying German’ die de limiet blijft opzoeken. Copyright @Andrea Kucera

Festivalhart

Dichters, vuur, muziek en warme glühwein en voor de kids poffertjes, warme chocolademelk en marshmallows voor boven een vuurtje.

Tip van de sluier 2

Atlantis van Sacred Places uit België: het lijken wel lichtgevende nomaden uit een andere wereld die waden in het water, een menselijk figuur wacht op hen…. Copyright @Sarah Selfslagh

Grote kerk

In een sfeervol verlichte kerk nagenieten met een drankje en een goed gevulde erwten- of tomatensoep met boerenbrood en roomboter. Koop je tickets voor het aanschuifdiner á €5,50, tijdens het bestelproces.

Tip van de sluier 3

De Vuurmeesters uit België, maar waar moeten we beginnen want zij zijn onmisbaar en overal aanwezig met hun vuurlantaarns, -korven, -landschappen en veel meer.

Geschiedenis van het Bolwerk

Hoe belangrijk het Bolwerk is geweest tijdens de aanval van de Spanjaarden in 1573 wordt door Historische Vereniging Alkmaar uitgelegd op borden langs de route.

Tip van de sluier 4

De inspiratie schiet als lichtflitsen door het duister. De dichter van WDN vangt deze signalen op en kanaliseert ze in een poëtische live-uitzending op het Canadaplein. In samenwerking met Bibliotheek Kennemerwaard.

Singersongwriters

Je vindt de muzikanten op het podium in de bedoeïenentent en bij de vuurschalen op het Canadaplein. Denk aan bekende namen zoals Luc Nieuwland en Sterre Weldring, maar ook nieuw talent vanuit Artiance is te bewonderen!

 

Tip van de sluier 5

Maak je eigen Wonderlantaarn om mee te nemen tijdens de magische theaterwandeling. Schuif aan bij Manou Klerks in de Bibliotheek (vrijdag) of het Museum (zaterdag/zondag) tussen 17.30 uur en 20.00 uur en knutsel mee!

Eten en drinken

Op het Canadaplein vind je diverse foodtrucks en kramen met poffertjes, broodjes worst, oliebollen, patat, barbecue en ga zo maar door. De bar wordt verzorgd door Klunder.


Veelgestelde vragen

Locatie en route

 • Waar is Wonderlicht?

  Het festivalhart bevindt zich op het Canadaplein en de theaterwandeling start op de Bergerbrug en gaat over het Alkmaars Bolwerk via de Molen van Piet naar het Kennemerbolwerk.

 • Wat is de route van de magische theaterwandeling?

  De wandeling start op de Bergerbrug, daar wordt je entreeticket gescand. De wandeling gaat over het Bolwerk, langs de Kneppelbrug, naar de Molen van Piet. Daar steek je over naar het Kennemerbolwerk. Vanaf de Parkstraat word je weer teruggeleid naar het Festivalhart, maar niet voordat je de Grote Kerk hebt bewonderd.

Bereikbaarheid

Programma

 • Wat is er te eten en drinken?

  Op het Canadaplein vind je foodtrucks en kramen van (lokale) ondernemers, denk aan huisgemaakte saté, broodje bal, frittata, handgesneden patat, tosti's, broodjes, Unox, crepes, poffertjes, oliebollen en barbecue! De bar wordt verzorgd door Klunder.

 • Is er ook vegetarisch/veganistisch/glutenvrij/etc. eten te verkrijgen?

  Ja, zeker! Vanwege de grote diversiteit aan horeca is er voor ieder wat wils. Denk aan huisgemaakte saté, broodje bal, frittata, handgesneden patat, tosti's, broodjes, Unox, crepes, poffertjes, oliebollen en barbecue!

 • Is het programma elke avond hetzelfde?

  Ja, maar je ziet bijna nooit twee keer precies hetzelfde, omdat de acts elkaar afwisselen.

Tickets

Kinderen

 • Is Wonderlicht leuk voor kinderen?

  Zeker! Marshmallows roosteren boven het vuur en warme chocolademelk drinken is leuk voor iedereen. De theaterwandeling is een heus avontuur met vuur en theater, omdat het veelal installaties en theater zonder tekst bevat is de wandeling geschikt voor alle leeftijden.

 • Moet ik ook een ticket voor mijn kinderen kopen?

  Ja, iedereen heeft een ticket nodig. Zo kunnen we de drukte goed reguleren. Tickets voor kinderen t/m 6 jaar kosten maar €1,00.

Vrijwilligers

Praktisch

 • Hoe lang duurt Wonderlicht?

  In het festivalhart kan je natuurlijk zo lang blijven hangen als je wilt! De wandeling is ongeveer 1 kilometer, daar doe je zo lang over als je zelf loopt. Wij verwachten dat je een half uur tot een uur onderweg bent.

 • Hoe kan ik betalen?

  Bij de ticketkassa op het Canadaplein kan je alleen met PIN betalen. Bij de horecagelegenheden kan je soms ook contant betalen.

 • Het regent, krijg ik nu mijn geld terug?

  In geval van lichte regen gaat Wonderlicht gewoon door. De Vuurmeesters en diverse acts spelen in weer en wind!

 • Het stormt, krijg ik nu mijn geld terug?

  Helaas, dat is het risico! Wij hopen natuurlijk ook op een heldere avond vol met sterren en wellicht zelfs sneeuw!

 • Mag mijn hond mee?

  Helaas zijn huisdieren niet toegestaan bij Wonderlicht.

 • Is het gebied rolstoeltoegankelijk?

  Het Bolwerk heeft een aantal steile en minder steile hellingen in de route, maar het is in principe goed te doen met een rolstoel.

 • Wat doe ik met mijn afval?

  In het festivalhart en op de route staan diverse vuilcontainers waar je je afval in kwijt kan. Wij halen dit gescheiden op.

 • Zijn er toiletten aanwezig?

  Wonderlicht plaatst geen extra toiletten, maar in de omliggende horeca zijn voldoende sanitaire voorzieningen.

 • Mag ik roken?

  Het is niet toegestaan om te roken bij Wonderlicht Alkmaar.

 • Mag ik foto- en/of filmopnames maken?

  Dat mag! Probeer je flits zo min mogelijk te gebruiken. En deel je foto’s vooral met ons met #wonderlichtalkmaar

 • Is Wonderlicht een gevaarlijk evenement?

  Wij nemen uw en onze veiligheid heel serieus, daarom werken we nauw samen met veiligheidsdiensten en de gemeente om Wonderlicht veilig te laten verlopen.

Andere vraag

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Contact

Vraagje?

Is iets je niet helemaal duidelijk, heb je problemen met de aankoop van je ticket(s), of heb je een andere vraag? Stuur ons een bericht.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Partners

Wonderlicht Alkmaar wordt mede mogelijk gemaakt door onderstaande partijen.